Auto-uitstapjes

Uitstapjes met de auto naar diverse kustplaatsen en wijnroutes

Met de auto heeft u uiteraard ook de nodige mogelijkheden om erop uit te kunnen trekken. Denk hierbij aan dagelijkse uitstapjes naar de diverse kustplaatsen grenzend aan Barcarès zoals Canet en Leucat met een schitterende jachthaven met vele gezellige terrassen waar het goed toeven is. Ook zijn er wijnroutes speciaal uitgezet voor mensen die gebruik willen maken van de auto.

Dagtrip naar Andorra

Wat dacht u van een dagtrip naar het dwergstaatje ( Vorstendom ) Andorra. Het geïsoleerde land is tegenwoordig vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als ‘belastingparadijs’. Andorra is geen lid van de Europese Unie. De officiële taal is Catalaans.

Wijnroutes 

De wijnroutes van de Provence en van Languedoc-Roussillon bewijzen dat de verschillende appellations het waard zijn om hier halt te houden.

Villefrance

In het dal van Vannée de la Tét, aan de voet van de beroemde berg Canigou, ligt het prachtige middeleeuwse dorpje Villefrance de Conflent, met de klassificatie ‘Mooiste Dorpen van Frankrijk’

Dit door haar omgeving en architectuur zo indrukwekkende dorp, is ook het startpunt voor wandeltochten en de Gele Trein van Cerdagne.

In dit stadje uit de 11e eeuw zijn nog overblijfselen van de oorspronkelijke wallen te zien. Het Fort Liberia, gebouwd in de 17e eeuw en versterkt door de beroemde architect Vauban, is markant zichtbaar. De prehistorische grotten van Villefrance behoren tot de mooiste van Frankrijk. Een van de zalen van de grotten, heeft een prachtige akoestiek. Hier worden dan ook regelmatig licht- en klankspelen opgevoerd ondermeer van Pavaratti en Carouso. Sinds 2008 staat dit dorp op de werelderfgoedlijst. De grotten zelfs staan ook op de Werelderfgoedlijst.

Vallespir

Romeinse stad in het hart van Vallespir aan de samenvloeiing van de Tech en Riuferrer, Arles-sur-Tech nodigt u uit om de zonnige pleinen te ontdekken, zijn middeleeuwse straatjes, oude huizen getuigen van een rijk historisch verleden.

Aude

In de Aude vind je een enorme variatie aan landschappen:

Narbonne met het rijke Romeinse erfgoed, de romaanse abdijen in de Corbières of Minervois, de duizelingwekkende citadellen en de kastelen van de Katharen zijn de hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van het Land van de Katharen.

Carcassonne, de grootste middeleeuwse vestiging in Europa, blijft een pittoresk stadje waar het fijn is te kuieren doorheen een doolhof van kleine straatjes.

Het Canal du Midi biedt de mogelijkheid om vanuit de jachthavens uitstappen te maken op het water. Ook langs het kanaal fietsen is een onvergetelijke ervaring.

De Aude is de regio met de grootste biodiversiteit in Frankrijk waardoor uitstappen in de natuur of openluchtactiviteiten een absolute aanrader zijn. Wandelen, fietsen, paardrijden of watersport: In de Aude kan het allemaal!

Ten slotte kent de Aude een rijke gastronomie.

Ceret

Beroemd om zijn museum van moderne kunst of kersen, Céret is een stad aan de oostelijke Pyreneeën niet zonder gebrek aan charme. Met zijn gunstige klimaat en het historische en natuurlijke erfgoed, stad met een sterk Catalaanse merk heeft een oude oorsprong, die teruggaat tot op zijn minst aan het beroemde Verdrag van de Pyreneeën in 866.

Céret is gelegen in de vallei van de Tech en grenzend aan de Pyreneeën, aan de grens met Spanje. De nabijheid van Iberische buren heeft een sterke invloed gehad, met name door de passie van de stad voor het stierenvechten. Stierengevechten en Sardanes werden inderdaad regelmatig gehouden in deze stad in de schijnwerpers van de kubisten.

De zoetheid van het leven heerst in deze stad van Vallespir, dankzij de heldere rode exploderende kersen boomgaarden met uitzicht op de stad. Deze vrucht is ook de specialiteit van Céret, en sinds het begin van de twintigste eeuw. Hazelnoot productie is ook heel belangrijk.

Rhône Delta

Meer dan een bezoekje waard vanwege de Camarguepaarden, zwarte stieren en roze flamingo’s. Dit gebied is de enige plek in Frankrijk en een van de weinige plekken rond de Middellandse Zee waar flamingo’s te vinden zijn. Het aantal wordt geschat op wel 20.000 paartjes. De ziltige vlakte van Salin-de-Giraud zijn zoutwingebieden, met jaarlijks één miljoen m3 de grootste producent van zeezout in Europa. Door de grote hoeveelheid zout krijgt het water mooie kleuren, soms roze of zelfs rood. Camargue is ook bekend om haar niet bloederige stierengevechten, de zogenaamde Course Camarguaise, in de arena’s van Saintes-Maries-de-la-Mer en Mauguio.

Het gastronomisch aanbod is zonder meer exquis. Van de berghellingen uit de Luberon in de Valée de la Rhône komen de meest begeerde kersen, uit de vlakten de beroemde Cavaillon meloen. Zwarte truffels uit de Vaucluse noemt men het zwarte diamant. Hier speuren naar deze kostbaarheid gebeurt door honden. Je kunt hier ook een varken voor nemen, maar wie wil zo’n beest als huisdier. Nee dan wel een vrouwtjeshond. Die is maar een paar keer per jaar seksueel afgeleid, terwijl de mannetjes dat permanent zijn, vertelde ooit een truffelzoeker. In september, tijdens het seizoensbegin, is in Richerenches, de grootste markt voor zwarte truffel in Frankrijk, zij wordt geopend door de Commanderie des Templiers. De absolute specialiteit bij kaas is de Picodon. Al 2.000 jaar maken boeren uit de streek deze lekkernij uit rauwe geitenmelk, De kaas heeft een rulle eetbare witte korst die na rijping blauwgroene plekjes vertoond en is ongekend aromatisch.

Volkeren, koningen, pausen, bouwkunst, wijn en landbouw, flora en fauna. Culturen die ooit begonnen met een rivier die haar eigen bodem meebracht en verspreidde. Echter, het meest voorname wat de Rhône meebracht is het water, want waar water is, is ook leven.

nl_NLNederlands
Powered by TranslatePress