Carcassonne

Carcassonne vakantie-zuid-frankrijk

Carcassonne vakantievilla-huren-zuid-frankrijk

Carcassonne huis-huren-frankrijk

Carcassonne vakantie-huis-frankrijk-aan-zee

Carcassonne La Cité bungalowpark-frankrijk                                         Carcassonne La Cité vakantievilla-huren-zuid-frankrijk

De Middeleeuwse stad Carcassonne is de hoofdstad van het departement Aude en ligt op circa 90 kilometer van Toulouse. De stad wordt doorsneden door het Canal du Midi.

 

De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wees alert want de stad trekt jaarlijks meer dan 3 milijoen toeristen, het kan er dus druk zijn. Maar des al niet te min is Carcassonne een bezoek waard.

Carcassonne

Het middeleeuwse Carcassonne is gebouwd op de ruïnes van een oude Romeinse vesting. In de 13e eeuw was de stad het centrum van de kruistochten tegen de Katharen. Na het slopen van de voorsteden aan de voet van de stad gaf koning Saint Louis in 1245 de opdracht een nieuwe stad te bouwen: la Bastide Saint Louis. Vandaag de dag geniet Carcassonne wereldwijde bekendheid vanwege de UNESCO-classificatie van de Bastide Saint Louis en de ommuurde citadel en vanwege zijn ligging naast het Canal du Midi.

Niet te missen:

  • In de Cité vind je veel historische gebouwen, daarnaast zijn er leuke winkeltjes, gezellige barretjes en cafés aanwezig.
  • Middeleeuwse stad met 52 torens en 3 km stadsmuur.
  • Basiliek Saint Nazaire (11e-13e eeuw) en ramen (12e-16e eeuw).
  • Gravensteen (11e-13e eeuw) met verdedigingsmuur en slotgracht, edelstenenmuseum en maquette.
  • De oude brug, ooit de enige verbinding tussen de boven- en benedenstad.
  • Ontworpen stad Bastide Saint Louis (13e eeuw) met zijn talrijke herenhuizen, de kathedraal Saint Michel, kerk van Saint Vincent, overdekte markthal, en Place Carnot: ontmoetingsplek van inwoners.
  • Het Canal du Midi, het belangrijkste werk van ingenieur Pierre Paul Riquet ten tijde van de Zonnekoning, die hiermee de Atlantische Oceaan verbond met de Middellandse Zee.
  • Het ommeland van Carcassonne met zijn vele kastelen en abdijen herinnert aan het tijdperk van de Katharen.
  • De wijngaarden op loopafstand van de stad zijn vrij toegankelijk.
  • Festival van Carcassonne (juni-augustus) met theater, circus, opera, klassieke muziek, dans en diverse concerten.

Bezienswaardigheden Carcassonne

De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde citadel, La Cité genaamd. De citadel staat bekend als mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig bewaard is gebleven. Het is tevens de grootste burcht van de Katharen.

Het had niet lang geduurd of de stad zou worden gesloopt. Maar tijdens de Romantiek kwamen de Middeleeuwen weer in de belangstelling. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt de Cité gerestaureerd tot wat het nu is.

De eigenlijke binnenstad, waar ook het stadhuis ligt, is de Ville Basse (Benedenstad) of Bastide St. Louis. Dit centrum is in de 13e eeuw gebouwd als toevluchtsoord voor bewoners uit de voorsteden. Een stenen brug over de Aude verbindt de oude Cité en de nieuwe stad met elkaar.

De stadskern omvat maar liefst 52 torens en twee omwallingen. De wal heeft een totale lengte van drie kilometer. Binnen de wallen staan mooie oude huizen een oude kathedraal “Basiliek Saint-Nazaire” en beeldhouwwerken.

nl_NLNederlands
Powered by TranslatePress