Coullioure

Coullioure vakantie-huis-frankrijk-aan-zee

Coullioure vakantiehuisje-huren-zuid-frankrijkCollioure

In de Middeleeuwen was Collioure een belangrijke havenstad. Het viel onder het koninkrijk Mallorca. De koningen van Mallorca bouwden hun zomerpaleis midden in de huidige stad. Het is een schilderachtig plaatsje dat tegen de rotsen is aangeplakt. Je vindt er o.a. een kerkje uit de 15e eeuw ( Notre-Dame-del-Prats ) en een klein haventje met veel authentieke vissersbootjes; de Barcas Catalanes. Het imposante kasteel  ( Chateaux Royal ) is nog steeds het middelpunt van de stad en kan worden bezocht, hetgeen zeer de moeite waard is. In 1463 vielen de troepen van Lodewijk XI binnen. De stad bleef lang speelbal tussen de Franse en Spaanse machthebbers. Eerst Lodewijk XIV wist de langdurige twisten in zijn voordeel te beslissen. Eind 17e eeuw werd Collioure definitief Frans. Het verloor vrij snel daarna zijn strategische waarde, ondanks dat nog steeds Franse mariniers in de plaats zijn gevestigd, in het fort boven de stad. U kunt ook de grot van Maria Magdalena gaan bezoeken.

Het kustplaatsje heeft een rijke historie en is qua sfeer vergelijkbaar met Saint Tropez. Sinds 1669 hoort dit Catalaanse stadje bij Frankrijk. Schilders als Matisse, Dalí en Picasso werden verliefd op Collioure vanwege de bijzondere kleuren, de vissersbootjes en de rotsen.

In begin van de 20e eeuw werd Collioure het centrum van artistieke activiteit, met verschillende fauvistische kunstschilders die elkaar ontmoeten. Dat waren onder andere André Derain, Georges Braque, Othon Friesz, Henri Matisse, Pablo Picasso, Charles Rennie Mackintosh en Tsuguharu Foujita. Ze werden door hun omgeving geïnspireerd met het kasteel van Collioure, de oude straatjes, de vuurtoren, de Notre-Dame-des-Anges en de Middellandse Zee.

In 1887 schiderde Paul Signac er zijn Gezicht op Collioure.

Culinair

Ansjovis

Collioure geldt in de culinaire wereld als de hoofdstad van de ansjovis.

Koek

Een specialiteit van Collioure is Le Croquant, een koek versierd met amandelen of chocoladesnippers.

Wijn

De wijnboeren in het dorp mogen de AOC Collioure voeren. Sinds 1971 heeft de rode Collioure een AOC, de rosé sinds 1991 en de zeldzame witte sinds 2002. De wijnstokken zijn op steile terrassen geplant van zwart leisteen. Deze worden in de zon, die meer dan 300 dagen per jaar schijnt, erg warm. Mooie omstandigheden voor de voor rode wijn gebruikte druivenrassen: Grenache Noir, Mourvèdre en Syrah. Maar ook voor de Grenache blanc en Grenache gris, waaruit de witte wijn gemaakt wordt. Het meest bekende lokale wijnhuis zijn Domaine de Mas Blanc en Domaine de Rectorie. Erg in opkomst is Coume del Mas. Regelmatig scoren de wijnen van Collioure 90 of meer bij Robert Parker en zijn dus van wereldklasse. Uit Banyuls-sur-Mer, dat dichtbij naast Collioure ligt, komt de de wijn uit Banyuls.

Bezienswaardigheden

  • Eiland Ilot St-Vicent
  • Vieux Quartier du Mouré
  • Brasserie van Hôtel des Templiers
  • Château Royal tussen Port d’Avall en Port d’Amont
  • Chemin du Fauvisme
  • Chapelle Notre-Dame-des-Anges
  • De Église St. Vincent
  • Het museum van Moderne kunst van Jean Peské

Musea

Musée d’Art Moderne, in Villa Pams
nl_NLNederlands
Powered by TranslatePress