Natuur en toerisme

Toerisme gaat samen met Duurzame Ontwikkeling

Meer dan 300 zonnedagen per jaar! Een natuur die meer dan een eeuw bewaard is gebleven. Landschappen waar u verbaast van zult staan, gerechten en wijnen die u nog nooit eerder geproefd hebt… We willen ons natuurlijk en cultureel erfgoed graag doorgeven aan de volgende generaties. Kom en maak kennis met dit land en geniet van het warme welkom dat u kunt verwachten!

Le Canigou, Natuurgebieden Tel 0033 4 68 05 41 02 Website

‘De heilige berg’ van Roussillon, de berg Canigou, gelegen in het hart van de Pyreneeën, reikt tot 2.785 meter. Aan beide kanten van de Spaanse grens, nodigt het prachtige landschap van het massief je uit voor fantastische wandelingen.

Massif du Canigou vakantiepark-zuid-frankrijk               Pyrenees_topo_map-blank vakantiehuis-Frankrijk

Klik op de foto’s voor vergroting

De Canigou ligt tussen Prades en Prats de Mollo, op circa 50 km van de Middellandse Zee en is vaak op meer dan 100 km afstand al zichtbaar. Twee dagen per jaar is door het fenomeen van astronomische refractie de berg zelfs zichtbaar in het 260 km verder gelegen Marseille[1].

In de nacht van 23-24 juni brandt op de berg het jaarlijkse St. Jansvuur.

De eerste geregistreerde beklimming van de berg is uitgevoerd door (o.a.) Pere II (“El Gran”), koning van Catalunya en Aragon, in 1285.

Naast de Pic du Canigou heeft het Massif du Canigou diverse bergtoppen:

Alpinisten, skiërs, trekkers of liefhebbers van een ongerepte beschermde natuur kunnen hier naar hartelust genieten. Waterlopen, beken en bergstromen storten van de hoge toppen naar beneden. Vanaf de Canigou heeft u een prachtig uitzicht zowel op de bergen als op de Middellandse Zee. Zijn top is in de zomer met de auto bereikbaar vanaf Prades of Vernet-les-Bains, vervolgens moet je te voet verder.

De Catalaanse Pyreneeën zijn prachtig. Je kunt er het hele jaar door genieten van de zon. In de winter verzorgen de vele skioorden in dit gigantische gebied voor een aanbod van verschillende skipistes voor ieder niveau. En als de sneeuw gesmolten is, bloeit het landschap in de lente op met een weelde aan wilde planten. In de zomer kun je heerlijk wandelen op de paden die over de rotsachtige heuvels lopen.

De ‘orgelpijpen’ van Ille-sur-Têt

Ontdek het indrukwekkende landschap dat ontstaan is in 5 miljoen jaar.

De orgelpijpen van Ille-sur-Têt   Orgues d”ille sur tet

In het hart van de vallei van de Têt vlakbij het dorpje Bélesta is het landschap het resultaat van een geologische evolutie van meer dan 5 miljoen jaar. De Têt is een riviertje dat bij Perpignan in de Middellandse Zee stroomt. Door invloeden van de aarde, de zon, de wind en het water zijn hier vreemd verweerde rotsen ontstaan uit zacht zandsteen. De rotsen lijken op orgelpijpen. Sommige pijpen zijn wel 12 meter hoog. De omgeving is er schitterend!

Badlands

De orgelpijpen worden door geografen ook wel « badlands » of « schoorstenen » genoemd. Badlands is een algemene benaming voor een streek met woeste grond. Net als overige ‘badlands’ in het Middellandse Zeegebied bestaan ze uit een doolhof van smalle ravijnen en diepe, zeer steile hellingen.

Languedoc Roussillon

In de Languedoc Roussillon is de natuur boven zichzelf uitgestegen. Ze wordt doorkruist door canyons, vormgegeven door grillige rotsformaties, uitgebeiteld door kliffen en getekend door onregelmatig gevormde stranden. Ze heeft in deze regio uitzonderlijke en grandioze verschijnselen gecreëerd.

Het vijftig jaar geleden nog miskende en vrij ongerepte gebied met kalksteenplateaus en duingebied, de Languedoc-Roussillon, heeft zijn karakter weten te behouden en is vandaag de dag een unieke bestemming.

 De magistrale natuur…

Languedoc Roussillon vakantiehuisje-huren-zuid-frankrijk            Laguedoc Roussillon bungalowpark-frankrijk

Languedoc Roussillon vakantiehuis-frankrijk-met-zwembad  Languedoc Roussillon vakantiehuis-zuid-frankrijk

Klik op de foto’s voor vergroting

De Mont Lozère, waaraan het departement zijn naam dankt, is volledig omringd door waterlopen en wordt bewoond door hertachtigen en gieren. Authentieke locaties als de Gorges du Tarn en de la Jonte zijn een echt spectaculair natuurwonder. De Gorges du Tarn zijn een geheel van zeestraten, overhangende uitsteeksels en keteldalen met een ongerepte fauna. Op enkele meters hiervandaan bieden de Gorges de la Jonte duizelingwekkend hoge kliffen, vreemd gevormde overhangende uitsteeksels en steile hellingen met een typisch mediterrane vegetatie. De Mont Aigoual staat op de grens tussen dit departement en het aangrenzende departement Gard. Deze berg met indrukwekkende gestalte is ontstaan door inwerking van de klimaatelementen en herbergt het laatste bergweerstation van Frankrijk. In het dorpje vlakbij komt het Cirque de Navacelles, een imposante canyon die wordt doorkruist door de Vis, weer tevoorschijn in de vorm van een waterval. Centraal in de verlaten meander bevindt zich een piramidevormig rotseiland. Iets meer zuidelijk strekt de Camargue zich uit, een land badend in de zon, met zijn witte paarden, zijn zwarte stieren en zijn roze flamingo’s die in groep neerstrijken in de rivier. Het licht zorgt hier voor een unieke setting. De Hérault heeft zo zijn eigen schildwachten. Het Massif du Caroux, ten noorden van Béziers, is een indrukwekkend massief dat is ingesneden door bergengten aan de voet waarvan het zuivere water van de natuurlijke stuwdammen fonkelt Meer in de richting van Montpellier vinden we de Pic Saint Loup  die met zijn scherpe bergkam uitgeeft op de terreinen met kreupelhout. Aan het bovenste topje ervan geniet u van een verbazingwekkend uitzicht dat tot aan de zee reikt. De meer beproefde Gorges de l’Hérault met hun duizelingwekkend hoge hellingen, onregelmatig ingesneden wanden en smalle bergpassen zijn prachtig juweeltjes waarin het mooie middeleeuwse dorpje Saint Guilhem le Désert is genesteld. In 1969 werd dit departement verrijkt met een immens waterreservoir: het Lac du Salagou. Een magische plaats. De roodokerkleurige aarde van de hellingen contrasteert met het diepblauwe water van het meer waar ze in baden. Verder naar het zuiden ontdekt u nog twee andere pareltjes van de Côte Vermeille: de baai van Paulilles met zijn fijne zandstranden gescheiden door rotsachtige voorgebergten en de terrassen van Banyuls, een wijnlandschap dat op hellende terreinen is aangelegd. Dit zijn de twee belangrijkste plekken van de Oostelijke Pyreneeën, maar we mogen ook Orgues d’Ille-sur-Têt niet vergeten, een geweldig amfitheater waar vreemde aardpiramides de kop op steken. Als achtergronddecor geniet u van de magistrale Mont Canigou, de trots van de Catalanen, die met zijn top een brug tussen de zee en de bergen slaat.

Van de Orb tot de Jaur,  de unieke charme van de Haut-Languedoc

Neem je tijd en waag je aan enkele tientallen kilometers in Béziers om het departement van de Hérault richting noorden te beklimmen, via Roquebrun of via Faugères en het territorium van het regionaal natuurpark van de Haut-Languedoc te bereiken. Vanaf daar kan de reiziger van een hele andere wereld genieten. We verlaten het matige klimaat van de zee en gaan de hoogte in, naar de eerste uitloper van het Centraal Massief, onderaan het Caroux massief, en de prachtige dorpjes van de vallei van de Orb. Hier maken de olijfbomen plaats voor fruitbomen. De dorpjes volgen elkaar op door kastanjebossen en bergen heen. Klimmers en wandelaars kunnen zich hier uitleven, terwijl de mountainbikefans over een groengebied van bijna 80 km beschikken tussen Bédarieux en Mazamet. Hérépian, Le Poujol-sur-Orb, Colombières-sur-Orb en zijn ongerepte bergengten. In het verlengde daarvan, omring door de bergen van de Espinouse, achter Mons-la-Trivalle dat uitgeeft op de bergengten van Héric, bevindt zich de vallei van de Jaur met zijn kersenbomen, die de vallei aan het einde van de lente in een helderrood kleedje hullen. De antieke stadskernen volgen elkaar op, waaronder Olargues (waar elk jaar op 15 augustus de bekende biobeurs gehouden wordt) met zijn middeleeuwse dorpje en zijn pont du Diable, gevolgd door Prémian en tot slot Saint-Pons-de-Thomières, kruispunt tussen de Middellandse Zee, de Montagne Noire en de bergen van de Somail en Espinouse.

Een uniek en divers landschape. Wat is het punt van overeenkomst tussen het massief van de Caroux, de Montagne Noire, de bergen van Lacaune, de bergen van Orb, het Merenplateau, de Sidobre en de mediterraanse garrigue? Ze maken allen deel uit van het Regionaal natuurpark van de Haut Languedoc, dat in 1973 in het middelhoge berglandschap werd gecreëerd. In dit opmerkelijke landschap dat zowel een deel van de Midi-Pyrénées beslaat als van de Languedoc-Roussillon en dat beheerst wordt door twee klimaten (een mediterraans en een Atlantisch klimaat), wordt het landschap beheerst door diversiteit: kastanjebossen, venen, heidevelden, rivierengtes, meren en rivieren zijn een permanente uitnodiging om op ontdekkingstocht te gaan. Het berggebied van de Haut Languedoc is een uitzonderlijk onderdeel van het Franse toeristische landschap en een waar paradijs voor het ecotoerisme, voor de wandelaars en de gastronomische toeristen (gepekelde gerechten, vleeswaren, bijenteelt, wijnbouw).

De ongerepte schoonheid van het natuurpark van Narbonnaise

De ongerepte schoonheid van het natuurpark van Narbonnaise. Uitgestrekt tussen de Corbières en een groot lagunegebied aan de rand van de Middellandse Zee, ligt het regionale natuurpark van Narbonnaise (80.000 ha) dat een van de laatste ongerepte natuurgebieden is van deze omvang en diversiteit. Hier vertroetelt men de sabelsprinkhanen, de bronslibellenen de Diane-vlinders, maar ook de vossen, hazen, dassen en everzwijnen die het kreupelhout in toom houden. In het gebied groeit ook een unieke, koopkruidachtige plant, de Centaurea corymbosa, een inheemse soort die kenmerkend is voor het Clape-massief en hier van half mei tot juli in bloei staat. Maar ook aan het wijnlandschap, de steden en de dorpjes en de lokale activiteit rond de meren (palingvissen, enz.) wordt aandacht besteed. De natuur strekt zich hier uit tussen vochtige gebieden en terreinen met droog kreupelhout (garrigue), maar het is een kwetsbaar gebied dat bescherming nodig heeft en daarom sinds 2003 voor een periode van twaalf jaar is opgenomen op de lijst van beschermde gebieden ( Natuurpark Narbonnaise ).

Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën

Natuurpark regionaal Catalaans Pyreneeën vakantiehuis-frankrijk-met-zwembad                Natuurpark regionaal Catalaans Pyreneeën vakantiepark-zuid-frankrijk

Klik op de foto’s voor vergroting

De uitlopers van de Canigou aan de grens met Spanje en Andorra het Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën strekt zich uit over 137.000 hectare in Cerdagne, Capcir en Haut-Conflent. Berglandschappen, bergspitsen en bergkammen, hoge terrassen en plateaus, van 300 tot 3000 meter hoog, blootgesteld aan een bergklimaat, verzacht door de invloed van de Middellandse Zee. De gevarieerde fauna en flora, met meer dan 240 beschermde soorten binnen het park, geniet ongeveer driehonderd dagen per jaar van zon en tiert welig in de verschillende natuurdomeinen, bergmeren, venen en wouden met bergdennen. Eén van hen is de gems, het symbool van de Pyreneeën, wiens lenigheid heel wat sportievelingen benijden. Verschillende roofvogels vinden hier onderdak en eten … U zult er heel wat kunnen bewonderen. Naast de onvergetelijke natuurgebieden zoals het massief van Canigou, de bergengten van de Carança, de meren van Bouillouses en de ‘woestenij’ van het massief van Carlit of nog het keteldal met meertjes van Camporells, is het park ook de bakermat van een uitzonderlijk erfgoed. Denken we maar aan de abdijen, kloosters, priorijen en talrijke romaanse en barokke kerken, waarvan enkele, zoals de kerk van Angoustrine, nog sporen vertonen van hun muurschilderingen uit de Middeleeuwen. De vestingwerken van Mont-Louis en Villefranche-de-Conflent, deel van de werelderfgoedlijst van Unesco, vertellen de turbulente geschiedenis van dit deel van Catalonië, dochter van het koninkrijk Mallorca, dat in 1659 bij Frankrijk werd gevoegd, maar zijn eigen karakter wist te behouden ( Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën ).

nl_NLNederlands
Powered by TranslatePress